Ahşapmaksan

Bu bir blog sitesidir ve bilgilendirme amaçlıdır.

Online alışveriş sitemiz; http://www.ahsapmaksan.com

14 Mayıs 2015 Perşembe

Yatar Daire Makinalarında Yağlanması Gereken Yerler

Yatar daire makinaları oldukça tozlu ve talaşlı çalıştıklarından dolayı bakıma oldukça sık ihtiyaç duyan marangoz makinalarındandır. Hem mekanik bölümü hem de bilya kısımları zaman geçtikçe kurur ve yağlanması gerekir. Yanlız toz ve talaş olduğundan dolayı yatar dairelerin mekanizmalarını yağlarken biraz dikkatli olmak gerekir. Nedeni ise, çok fazla yağlanan örneğin iniş kalkış mekanizması toz ve talaşı da arasına alarak o bölümde kuruyacak ve takılmalara ileri ki dönemlerde ise mekanizmayı bozmaya kadar gidecektir. Bunun en kolay yolu, mekanizma yağlamalarında yüzey veya dişli oldukça temiz bir şekilde tozdan ve talaştan ayırıldıktan sonra, ince makina yağı ile yağlanır. Biraz boşta çalıştıktan sonra da akan yağ, bir bez yardımı ile silinir ki orada kalarak ileri ki günlerde bir bozulmaya mahal vermesin. 

Bu şekilde mekanizma bölümü yağlandıktan sonra ki unutmayın mekanizma hiçbir zaman gres yağı ile yağlanmaz, en iyi yağ o bölümde ince yağdır, sonrasında bilya kısımına geçilir. Yani göbek milinin döndüğü yere. Buraya da imalatçı firma illa ki yağlama hazneleri yapmıştır. Buradan gres yağı kararında ve zorlamadan basılarak yağlama işlemi tamamlanır. 

Yine bir kaç kez yatar daire boşta çalıştırılarak yağın bölgeye nüfuz etmesi ve fazla olanın dışarı atılması beklenir ve fazla gres yağı alındıktan sonra çalışmaya devam edilir. Fazla gres yağın çıktığı yerden yağın kesinlikle alınıp iyice temizlenmesi gerekir. Yoksa oraya da toz ve talaş yapışacak ve sonunda makina çalışamaz bir hale gelecektir. Bu şekilde bakım yapıldığı sürece yatar daireler oldukça düzgün çalışırlar ve ömürleri de uzun olur. Hem de yeni makina ise garanti kapsamında da kalmaz.

Hatta her gün makinanın hava ile temizlenmesi gerekir. Bu şekilde fazla toz ve talaş haznede birikmeyerek de makianızın ömrünü uzatmış olursunuz.

Hiç yorum yok: